Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 10 / 389
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
V dolini Bele bi 15. marca lahko imeli župana Smrtnika
Tanja Gutovnik, 2009

Keywords: Avstrija, Koroška, koroški Slovenci, deželnozborske volitve
Published: 23.06.2022; Views: 1; Downloads: 0
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

3.
Vizija razvoja gorskega bojevanja v Slovenski vojski
Bernard Polanec, 2022

Abstract: V članku bomo v začetnem delu predstavili gorsko bojevanje in pojasnili posamezne pojme, ki so povezani z gorskim bojevanjem. V nadaljevanju se bomo osredotočili na bojevanje v sodobnem času, vključno z gorskim bojevanjem, ter pomembnost gorskega sveta v prihodnosti. Ob koncu začetnega dela bomo predstavili trenutno stanje gorskih enot v Slovenski vojski. V drugem delu bomo predstavili izzive, s katerimi se spoprijema Slovenska vojska na področju gorskega bojevanja, v zaključnem delu pa našo vizijo razvoja Slovenske vojske in gorskega bojevanja, s katero predstavljamo tudi nekatere rešitve kot odgovor na izzive, ki bodo predstavljeni v članku.
Keywords: sodobno bojevanje, gorsko bojevanje
Published: 08.06.2022; Views: 71; Downloads: 12
.pdf Fulltext (957,88 KB)

4.
Odnos med cilji, načini in sredstvi
Stanislav Šantelj, 2022

Abstract: Generalštab Slovenske vojske je oktobra 2021 izdal Predlog vojaške strategije Republike Slovenije. Namen prispevka je ugotoviti povezanost strateških ciljev, načinov in virov tega predloga z Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije in Obrambno strategijo Republike Slovenije. Pri strateških ciljih smo ugotovili, da so vse tri strategije med seboj jasno in pregledno povezane. Koncept vojaške strategije ni strukturiran po ciljih, zato ni mogoča preprosta in pregledna povezava med načini in cilji. Cilji bi bili bolj enakovredno obravnavani, če bi bila strategija strukturirana po ciljih. Iz strategije ni mogoče razbrati, kateri viri, sicer ambiciozno zastavljeni, so že znani, kateri so načrtovani ter kdaj bodo predstavljeni.
Keywords: cilji-načini-sredstva, vojaške strategije, predlogi, povezanost strategij
Published: 08.06.2022; Views: 84; Downloads: 10
.pdf Fulltext (362,15 KB)

5.
Predsednik Republike Slovenije kot vrhovni poveljnik obrambnih sil
Uroš Krek, 2022

Abstract: Vloga in pristojnost predsednika republike kot vrhovnega poveljnika sta opredeljeni z Ustavo Republike Slovenije, Zakonom o obrambi ter s Pravilnikom o izvrševanju obveznosti do predsednika republike na obrambnem področju. Če je z ustavo opredeljena vloga povsem razumljiva, pa se odpira vprašanje, ali je Zakon o obrambi sledil določilu ustave oziroma ali je izvajalcem dejavnosti na obrambnem področju sedanja ureditev povsem jasna, zlasti v morebitnih razmerah, ki bi zahtevale sodelovanje vrhovnega poveljnika obrambnih sil pri izvajanju obrambe. Avtor navede dileme, različne poglede na sedanjo ureditev, izkušnje iz sodelovanja z vrhovnim poveljnikom, pa tudi morebitne možnosti nadaljnjega urejanja tega področja.
Keywords: Predsednik Republike Slovenije, vrhovni poveljnik obrambnih sil, Ustava Republike Slovenije, Zakon o obrambi, Slovenska vojska
Published: 08.06.2022; Views: 76; Downloads: 5
.pdf Fulltext (383,85 KB)

6.
Analiza procesa oblikovanja predloga vojaške strategije Republike Slovenije
Bensad Šiniković, 2022

Abstract: Prenova in priprava strateških dokumentov je posledica in odraz sprememb v mednarodnem varnostnem okolju, odnos neke države ali nadnacionalne entitite do teh dokumentov pa je najboljši pokazatelj stanja »strateške kulture« v tej državi oziroma entiteti. Nato, EU in tudi številne druge zaveznice so v preteklem obdobju temeljito prenovile ali pa sprejele popolnoma nove strateške dokumente na obrambnem in vojaškem področju. Tudi Slovenska vojska je v preteklem obdobju izvedla proces oblikovanja predloga Vojaške strategije Republike Slovenije. V prispevku je predstavljena analiza tega procesa kot prispevek k nadaljnji izmenjavi stališč in sistematizaciji vojaške misli v Slovenski vojski.
Keywords: strategija, strateška kultura, Vojaška strategija Republike Slovenije
Published: 08.06.2022; Views: 77; Downloads: 7
.pdf Fulltext (373,59 KB)

7.
Točka osredotočenja
Miha Šlebir, 2022

Abstract: Koncept točke osredotočenja je eden izmed osrednjih, a hkrati zelo spornih gradnikov sodobnih vojaških ved. Čeprav je točka osredotočenja v preteklih desetletjih postala modus operandi načrtovanja in izvajanja (večjih) vojaških operacij v številnih oboroženih silah, se zastavljajo vprašanja o uporabnosti koncepta. V tej luči smo poskušali v prvem delu prispevka izboljšati teoretsko razumevanje, v drugem delu pa prikazati pomembnost koncepta v kontekstu nedavnega oboroženega spopada. Pri tem smo obravnavali prvo fazo ruske invazije na Ukrajino, v kateri se je ruska bojna skupina armadne ravni izkazala za točko osredotočenja, logistični (pod)sistem pa za ključno ranljivost ruskih sil.
Keywords: točka osredotočenja, težišče, ključni dejavniki, vojna v Ukrajini, 2022
Published: 08.06.2022; Views: 85; Downloads: 4
.pdf Fulltext (489,51 KB)

8.
Uvodnik
Liliana Brožič, 2022

Keywords: oborožene sile, obrambna politika, vojaška strategija, obrambni programi, opremljanje, nacionalna varnost, varnostni izzivi
Published: 30.05.2022; Views: 136; Downloads: 27
.pdf Fulltext (280,88 KB)
This document has many files! More...

9.
10.
Prava smer
2004

Keywords: Slovenska vojska, informativni bilteni, 72. brigada, Maribor
Published: 10.03.2022; Views: 446; Downloads: 46
.pdf Fulltext (8,46 MB)

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top