Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga enotovnega podčastnika pri razvijanju tovarištva : diplomsko delo višješolskega študijskega programa
2014

Opis: To diplomsko delo daje vpogled v pomen vrednot za uspešno delovanje oboroženihsil. Opisuje podčastniško karierno pot, podrobneje pa so opisane dolžnosti štabnega in enotovnega podčastnika ter podčastnika specialista. Kot ena izmed nalog enotovnega podčastnika je podrobneje opisana vloga le-tega na razvijanje tovarištva v enoti, na koncu pa so napisani primeri dobrega in slabega vpliva na tovariške odnose ter predlogi za izboljšanje le-teh.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...tovarištvo, enotovni podčastnik, podčastniška podporna linija, vrednote, sodobna vojska...
Ključne besede: tovarištvo, enotovni podčastnik, podčastniška podporna linija, vrednote, sodobna vojska
Objavljeno: 29.08.2014; Ogledov: 8650; Prenosov: 209
.pdf Polno besedilo (1,26 MB)

2.
Vpliv vojaške gimnazije na oblikovanje vrednot : magistrska naloga
Dušan Ladinek, 2010

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... vrednote, motivacija, vzgoja, vojaška šola, vrednostni sistem...
Ključne besede: vrednote, motivacija, vzgoja, vojaška šola, vrednostni sistem
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 8532; Prenosov: 33
URL Polno besedilo (0,00 KB)

3.
Vrednote v vojaški organizaciji in vloga poveljnika pri njihovem udejanjanju : zaključna naloga
Uroš Kovačič, 2007

Opis: Vrednote nam pomagajo uravnavati in usmerjati obnašanje. Nadgrajujejo motivacijo potiskanja (potrebe in pritiske) s tem, da nam številne pojave in vidike naše stvarnosti prikažejo v privlačni luči in pogosto tudi kot našo obvezo ter dolžnost. Za Slovensko vojsko so vrednote, ki izhajajo iz splošnih civilizacijskih norm, vrednot slovenske družbe in posebnosti narave delovanja vojske bistvenega pomena. Zlasti kolektivistične vrednote so nujen predpogoj za njeno učinkovito delovanje. Z Vojaško doktrino so opredeljene naslednje institucionalne vrednote Slovenske vojske: domoljubje, čast, pogum, lojalnost, tovarištvo in predanost. Številni dejavniki vplivajo na razhajanje med vrednotami in našim dejanskim ravnanjem. Vloga poveljnika voda zato ni zgolj v tem, da podrejene seznani z vrednotami in da pripadniki vojske te vrednote sprejemajo, ampak v njegovem prizadevanju, da se te vrednote odslikavajo v njihovem delu oziroma udejanjajo. Na podrejene lahko najmočneje vpliva z lastnim zgledom, tako da si postavi visoke standarde po katerih živi v skladu s predpisi, moralo in vrednotami. V povezavi z vrednotami se mora poveljnk voda tudi zavedati pomena oblikovanja, krepitve in vzdrževanja skupinskega duha.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: vrednote, poveljniki vodov, voditeljstvo, vojaški poklici, skupinski duh
Objavljeno: 03.05.2012; Ogledov: 10171; Prenosov: 387
.pdf Polno besedilo (165,88 KB)

4.
Znanje in motivacija poveljnika voda na direktni ravni : zaključna naloga
Petruška Krek Vogelnik, 2008

Opis: Zaključna naloga se osredotoča na vlogi in razmerje med znanjem in motivacijo za delovanje vojaške organizacije. Pripadniki vojaške organizacije morajo najprej pridobiti ustrezna znanja in veščine, katera lahko ustrezno uporablja za delovanje v skladu s poslanstvi svojih enot. Voditelji so zadolženi za to, da znanja prenašajo na podrejene, slednji pa morajo biti pripravljeni, da jih sprejemajo. Tu pride do izraza pomen osebnostnih lastnosti, znanj in veščin, ter zmožnost učinkovitega prenosa teh v delovanje, da torej vse svoje kompetence usmeri v motiviranje podrejenih za izvajanje nalog enote. Pri motiviranju posameznikov in enote si voditelj prizadeva, da so pripadniki samozavestni in je enota povezana v kohezivno skupino, zato poseže po ukrepih kot so svetovanje, nadzor, nagrajevanje, kaznovanje in vodenje z zgledom. V proces motiviranja pa je pomembno vključiti tudi vrednote posameznika in vrednote vojaške organizacije. Znanje brez motivacije v poslanstvu vojaške organizacije, ki je pogosto tesno povezano s preživetjem, ne pokaže svojega pravega značaja.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...proces motiviranja pa je pomembno vključiti tudi vrednote posameznika in vrednote vojaške organizacije. Znanje brez motivacije...
Ključne besede: motivacija, voditeljstvo, znanje, vrednote, Slovenska vojska
Objavljeno: 30.05.2012; Ogledov: 9111; Prenosov: 101
.pdf Polno besedilo (256,07 KB)

5.
Živeti vojaške vrednote : magistrsko delo
Jure Krejač, 2012

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Slovenska vojska, vojaške vrednote, privzgoja vojaških vrednot, kriza vrednot
Objavljeno: 08.10.2012; Ogledov: 9014; Prenosov: 88
.pdf Polno besedilo (831,26 KB)

6.
Tovarištvo v bojni enoti : diplomsko delo višješolskega študijskega programa
2013

Opis: Tovarištvo je jedro notranje povezanosti in trdnosti enote. Izraža se z medsebojnim spoštovanjem, s pomočjo in prijateljstvom. Tovarištvo povezuje pripadnike bojnih enot v negotovem in nevarnem okolju in prispeva k ohranjanjubojne morale. Je dejavnik zadovoljstva pri opravljanju vojaške službe. (Furlan (et al.), 2006, 19) V bojni enoti je tovarištvo nujno potrebnoza izvajanje nalog v najbolj neugodnih pogojih, ki jih prinaša vojna, krizne razmere in vojaška posredovanja po svetu. Uspešnost izvedbe zadane naloge je odvisna od trdnosti in povezanosti vseh členov v enoti. Močna povezanost pripadnikov in s tem velika bojna morala je ključ do uspeha v vseh vrstah bojevanja. Razvijanje tovarištva je dolgotrajen postopek in vsebuje veliko različnih aktivnosti. Pri urjenju so pripadniki izpostavljeni neugodnim vremenskim pogojem, pomanjkanju spanca in povečani fizični obremenjenosti. To skupaj pripelje do stresa, ki je normalna reakcija na nenormalno dogajanje. Skupne športne aktivnosti pripeljejo do boljšega medsebojnega poznavanja in s tem posledično pripadnosti skupini. Pripadniki morajo biti izpostavljeni stresu, istim življenjskim pogojem, nevarnostim in izkušnjam, pri katerih se prebuja njihov bojni duh in veča pripadnost do enote. Brez tovarištva je enota na bojišču obsojena na neuspeh. Nezaupanje med vojaki in poveljniki vodi do sporov in neizpolnjevanja ukazov. Neizpolnjevanje ukazov ter s tem neizvrševanje nalog je lahko kritičnega pomena za preživetje enote v bojnem okolju. Že sama odsotnost od doma je za vojaka velik stres. Četudi je vojak na misiji v bazi in dokaj varnem okolju, je odsotnost tovarištva lahko ključnega pomena pri njegovem preživetju. Odsotnost zaupanja, tovarištva in spoštovanja lahko na misiji vodi v depresijo.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: tovarištvo, voditeljstvo, boj, bojna enota, vrednote
Objavljeno: 14.05.2013; Ogledov: 9237; Prenosov: 118
.pdf Polno besedilo (955,26 KB)

7.
Pomen načrtov integritete z vidika družbene koristnosti
Jasna Fedran

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...integriteta, vrednote, korupcija, Slovenija...
Ključne besede: integriteta, vrednote, korupcija, Slovenija
Objavljeno: 11.06.2013; Ogledov: 8379; Prenosov: 53
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Vrednote zaposlenih kot dejavnik uspešnosti v vojaški organizaciji : zaključna naloga
Borut Vitek, 2013

Opis: Ob vključitvi posameznika v delovni proces pride do interakcije med njim in organizacijsko kulturo organizacije, kateri se je pridružil. Da bi bilo delo v organizaciji uspešno, mora le ta razviti primerno in jasno organizacijsko kulturo, katere sestavni del so tudi vrednote. Vrednote so najpomembnejši del kulture, ki nastaja v procesu skupinskega reševanja problemov. Vrednote pa niso pomembne samo za organizacijo kot celoto, temveč tudi za vsakega posameznika v njej. Vrednote namreč lahko označimo tudi kot življenjska vodila in kot pomemben dejavnik obnašanja ljudi. Prav tako pa so vrednote lahko tudi vir notranjih konfliktov, ki jih doživlja posameznik, kadar delo, ki ga opravlja, ni v skladu z njegovim sistemom vrednot. Organizacije morajo pri svoji dejavnosti posvetiti pozornost svojim zaposlenim, ki so ključni faktor pri izpolnjevanju zastavljenih ciljev. Predvsem morajo poskrbeti, da bo sistem vrednot, ki jih zasleduje organizacija, znan in osvojen s strani zaposlenih. Pri tem pa je pomembno, da so vrednote posameznika in vrednote organizacije usklajene v največji meri. Problem, v nalogi, je obravnavana domnevna neusklajenost vrednot zaposlenih z vrednotami SV. V empiričnem delu naloge sem raziskal in opredelil mesto in pomen deklariranih vrednot v SV pri pripadnikih v vojaškem kolektivu, ter ugotavljal skladnost teh vrednot z osebnimi. Namen raziskave je bil ugotoviti ali deklarirane vrednote SV pozitivno vplivajo k boljšemu delovanju SV.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: vrednote, vojaška organizacija, osebne vrednote posameznika, vrednote Slovenske vojske
Objavljeno: 13.12.2016; Ogledov: 8118; Prenosov: 72
.pdf Polno besedilo (453,77 KB)

9.
Bojna morala v bataljonu - vloga poveljujočih pri graditvi in ohranjanju bojne morale : zaključna naloga
Viljem Kovačič, 2009

Opis: Vojak še vedno zavzema osrednjo vlogo v vojaški organizaciji. Je tisti, ki upravlja z oborožitvenimi sistemi, vojaško tehniko in opremo ter predstavlja enega izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na izid vojaških operacij.Če želimo imeti uspešno vojaško organizacijo se je potrebno osredotočiti predvsem na človeka. Cilj vsake vojaške organizacije je poiskati čim boljše metode za razvijanje in krepitev bojne morale, saj ta pomaga oboroženim silam doseči cilj oziroma zadano nalogo.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...bojna morala, bataljoni, morala, vrednote, Slovenska vojska, domoljubje, poveljniki...
Ključne besede: bojna morala, bataljoni, morala, vrednote, Slovenska vojska, domoljubje, poveljniki
Objavljeno: 15.03.2017; Ogledov: 6996; Prenosov: 103
.pdf Polno besedilo (476,94 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh